Je hebt vaak geen invloed op de situatie zelf, maar wel op hoe je ermee omgaat.

Het is mijn missie om jou als werkende moeder van 35+ onder de druk van de oneindige to do's en verwachtingen uit te halen. Om de haast en stress plaats te laten maken voor rust en ruimte in je hoofd. Zodat jij met een heldere blik en een kalm hoofd grip krijgt op je dag én op wat belangrijk is voor jou.

Over mij 

Stress, het loopt als een rode draad door mijn leven. Van huis uit heb ik mee gekregen dat hard werken, geld verdienen en het goed voor elkaar hebben de norm is. Dat, gecombineerd met de prestatiemaatschappij waarin wij leven en de drang om successen te behalen, is voor mij een goede voedingsbodem voor veel stress gebleken.
Het streven naar het ideaal plaatje van een stralende vrouw met een geslaagde carrière én een mooi gezin, voelde als een soort hordeloop. Zelfs wat ik dacht dat mij van nature zo goed af ging, het moeder zijn, viel mij zwaar.
’s Morgens moest ik naar mijn werk en de kinderen naar school. Er hoefde maar iets anders te lopen dan gepland, een tas vergeten, verkeerde schoenen aan of een boek kwijt en dan voelde ik de spanning oplopen. Want dan wist ik ojee, als ik nu in de file beland en te laat kom, dan mis ik de vergadering en dat is nu net mijn enige kans om medestanders te krijgen voor mijn voorstel. Dan zette ik de kinderen met een draaiende motor bij het schoolplein af en snauwde ze toe, kom op, schiet op, loop nou eens door de juf wacht op je, om vervolgens zo snel mogelijk weer weg te rijden. Op mijn werk kwamen mijn voorstellen helemaal niet uit de verf. Na de zoveelste waarschuwing dat ik de kantjes ervan af liep en alweer te laat was, stond ik mij in de vergadering met rode wangen al hakkelend te verdedigen en zag ik de kans op een promotie naar HR manager steeds verder wegglijden.

Het gevolg was dat ik heel veel hoofdpijn had en pijn in mijn schouders. Door mijn constant opgejaagde gevoel kon ik slecht slapen en lag ik midden in de nacht te piekeren over hoe het nou verder moest. Want als ik mijn baan kwijtraakte dan hadden we wel een probleem, want dan zouden we echt niet meer kunnen blijven leven zoals we dat deden. Alles draaide op twee inkomens.
Ik voelde dat het niet goed ging. Maar ik deed niets. Ik wist niet wat ik moest doen, ik wist niet wat ik kon, ik was bang dat ik zou falen. Het gevoel van tekortschieten, niet tot mijn recht komen, het schakelen tussen mijn rol als moeder en de kracht vinden om ook iemand anders te zijn dan moeder, leverde mij heel veel stress op.
Ik had het gevoel dat ik geen andere keus had, dan doorgaan. Ik zat klem.
Op mijn werk liep het helemaal mis. Er ontstond een conflict waar geen andere uitweg meer was dan mijn vertrek.
En toen was ik thuis. Overspannen en verdrietig en geen idee hoe nu verder.

En hoe is het dan nu?

Ze zeggen wel eens; als je niet kiest, dan wordt er voor je besloten. Had ik dat maar eerder begrepen. Ik ben er overspannen voor geweest om dat in te zien, dat was alles behalve een fijne les. De grootste keuze die ik uiteindelijk gemaakt heb, is kiezen voor mijzelf. Ik stopte eindelijk met dingen doen die ik niet echt wilde of omdat het van mij verwacht werd. Dat vond ik altijd egoïstisch en eng omdat ik bang was kwijt te raken wat mij lief was. Maar precies dat wat mij lief is heb ik behouden. Ik ben nog heel gelukkig samen met dezelfde man, dezelfde lieve kinderen in hetzelfde huis en ons leven met elkaar is liefdevoller en harmonieuzer dan ooit. Wat ik wel ben kwijt geraakt, is het streven naar een onrealistisch ideaal beeld. Ik ontdekte dat niet mijn werk en mijn drukke leven als moeder en spil in het gezin mij in de greep hielden, maar dat ik dat zelf was. Door wat ik dacht dat ik moest doen, wie ik moest zijn, wat er van mij verwacht werd en wat ik dacht dat de norm was.  En omdat ik dat niet meer hoef na te streven en ik gewoon mijzelf mag zijn,  is mijn constante gejaagde en gestreste gevoel verdwenen. Mijn hoofd is rustig en mijn leven voelt nu veel makkelijker en ontspannen. Daar heeft het hele gezin baat bij. Ik ben een relaxte moeder, ik heb grip om mijn dag waardoor ik de tijd heb om in alle rust écht met mijn kinderen te zijn en om geld te verdienen met werk dat mij stimuleert en laat groeien. Er zit veel meer in mij dan ik dacht en dat voelt heerlijk!

Ondanks dat je een gevuld leven hebt met een gezin, een baan en allerlei (sociale) verplichtingen, kun je ook rust in je hoofd hebben. Gemak en plezier ervaren. Tijd voor jezelf hebben om te ontspannen maar ook om je te ontwikkelen en je dromen na te jagen.  

Stop met het negeren van signalen en gun jezelf dat

In de Zarayda podcast, waarin ik te gast was, neem ik je mee in mijn eigen ervaring. Ik vertel over de stress die mij teveel werd en het punt in mijn leven waarin ik voelde dat het anders moest.

Ook geef ik tips waarmee je rust kunt creëren in je drukke leven.
Veel luister plezier!