Woede stampt met zijn voet, zijn gezicht is roodgloeiend. Vreugde probeert wanhopig iedereen te kalmeren. Angst verstopt zich hyperventilerend achter een stoel terwijl Afkeer met opgetrokken wenkbrauwen en een grimas op haar gezicht om zich heen kijkt. Verdriet zit ineengedoken in een hoekje, tranen biggelend over haar wangen.
Alle emoties rennen als kippen zonder kop door elkaar heen, schreeuwend en struikelend over knoppen en hendels.
Het controlepaneel in haar brein flikkert wild, alarmbellen rinkelen en je voelt de paniek die door Rileyâs lichaam giert. Het is een complete chaos.
Zij zit daar, verward en overweldigd, terwijl haar gedachten als een storm door haar hoofd blijven razen.
Je was net even in een hectische scÚne uit de film "Inside Out". Een animatiefilm die een kijkje geeft in het hoofd van een jong meisje genaamd Riley. Ik zag hem zaterdag in Pathé Zaandam met mijn 3 meiden.
De film geeft een briljant beeld van hoe onze gedachten en emoties het roer soms overnemen, terwijl ze ruzie maken over wie de controle heeft. Waardoor je overweldigt en zonder dat je een keuze hebt, slechts een toeschouwer blijkt te zijn in het verloop van je dag.
Ik kon tijdens de film niet anders dan denken aan hoe dit regelmatig ook bij ons gebeurt.
Want; hoe vaak heb jij midden in de nacht wakker gelegen? Je hoofd spinnend als een tol, vol met zorgen over je werk, je kinderen, of simpelweg de eindeloze takenlijst die maar niet kleiner lijkt te worden? Gevangen in een eindeloze cirkel van piekergedachten.
 En dat is precies wat piekeren doet: je vastzetten. Overgenomen door je gedachten, zorgen en angsten, kom je niet meer voor of achteruit.
Maar waarom doen we het eigenlijk, dat piekeren? Â Piekeren voelt vaak alsof je bezig bent met oplossingen vinden, maar in werkelijkheid is het net als een hamster in een rad: je beweegt veel, maar komt nergens.
Piekeren is een overlevingsmechanisme. Dat het gebeurt is dus heel menselijk. Ons brein is zo geprogrammeerd, dat het je probeert te beschermen tegen mogelijke gevaren en je waarschuwt voor allerlei problemen. Het denkt dat, als jij maar lang genoeg over iets nadenkt, je de oplossing wel zult vinden.
Maar helaas werkt het 9 van de 10x averechts en zorgt het voor alleen nog meer stress en spanning. En slapeloze nachten đ
De oplossing zit hem dan ook echt niet in nog meer nadenken en analyseren. Of in gedachten als:
 âHad ik maarâŠâ, âAls nou âŠ.â of âStel nou datâŠâ. Â
Maar in het terugpakken van de regie op het controlepaneel. Wat jou weer de regisseur van je eigen hoofd maakt.
Als regisseur zie je niet alleen de wilde rode lichten op het paneel knipperen, maar je kunt ze ook beheersen.
In plaats van lijdzaam toe kijken hoe Onzekerheid en Angst de boel overnemen en de knoppen op hol brengen, waardoor jij niet kunt slapen en je gestrest voelt, kun je Zelfvertrouwen, Compassie en Vreugde dan weer aan het roer te zetten.
Niet door Onzekerheid of Angst te negeren of buiten te sluiten, maar door ze niet belangrijker te maken en meer tijd en aandacht te geven, dan ze werkelijk nodig hebben. Waardoor er ruimte aan de knoppen komt voor emoties en gedachten die zorgen voor grip, focus en kalmte.
Met dat onder de knie, verras jij jezelf al snel đ. Met een nacht goed doorslapen en een moment met je kinderen waarin je lacht, speelt en geniet. Omdat je er niet alleen met je lijf maar ook met je hoofd Ă©cht bij bent. Bij die kleine, maar meest waardevolle momenten, waar het je eigenlijk allemaal om gaat.
Herken jij dit ? En heb jij wel eens (of vaak) het gevoel dat je gedachten met je op de loop gaan?
Om je daarmee op een snelle en laagdrempelige manier te helpen, maak ik een mini cursus waarmee jij:
De Regisseur wordt in je Hoofd en je het Piekeren kunt te Stoppen:
In deze snelle Pieker Stopperâ leer je:
â
Angst, Zorgen, Onzekerheid te herkennen en te reguleren: Ontdek welke emoties en gedachten het roer vast hebben en leer ze te kalmeren.
â
Praktische technieken die er niet alleen voor zorgen dat Angst en Onzekerheid kalmeren, maar ook de knoppen in het controlecentrum loslaten. Door ze de rol te geven die beter bij ze past. En dat is niet de hoofdrol die ze nu zo graag nog hebben.
â
Positieve focus versterken: Strategieën om je aandacht te richten en vast te houden aan wat echt belangrijk is of waar je eigenlijk mee bezig wilt zijn. Ook als Angst, Onzekerheid, Ongeduld of bepaalde gedachten je proberen af te leiden.
â
Slaapkwaliteit verbeteren: Oefeningen om je piekergedachten snel los te laten voor een betere nachtrust.
â
Dagelijkse stress te verminderen: Eenvoudige aanpassingen voor een dagelijks gevoel van kalmte en controle.
Zou het voor jou interessant zijn om te ontdekken hoe jij de regisseur wordt van je eigen controlepaneelđŹwaardoor je het piekeren kunt stoppen?
App mij dan met de woorden PIEKER STOPPER.
Dan neem ik je graag verder mee in dit thema en ontvang jij als eerst de details en een uitnodiging om deel te kunnen nemen aan de mini training als ik die straks af heb.
 Bedankt! en groetjes, Marlies  Stress en burn-out coach 06-46 33 00 96 â€ïž |