Rust in je hoofd op elk moment
25 oktober 2022 

Rust in je hoofd op elk moment

Rust in je hoofd op elk moment

De dagen vliegen voorbij. De weken ook trouwens.

Ze zijn gevuld met werken, zorgen voor je gezin, de 1001 dingen die je moet doen, onthouden en regelen. Je hoofd zit vol. Constant gevuld met gedachten over dat alles. Maar er zijn ook zorgen. Zorgen over je kinderen. Over je werk. Is dit wel wat je moet blijven doen of is het misschien nu het moment om toch nog te switchen? Wat zou dat financieel betekenen?

In al die hectiek is er geen ruimte voor even niks. Of voor jou. Geen tijd. Geen mogelijkheid om aandacht te besteden aan jezelf.
Aan waar jij behoefte aan hebt of wat goed zou zijn voor jou. Ja, het popt wel eens op. In de vorm van: “ik zou willen dat……(ik meer tijd had, mijn man eens wat ging doen in huis, ik de loterij won, de kinderen wat groter waren, mijn familie zich eens wat volwassener ging gedragen en mij met rust lieten). Dan zou het een stuk makkelijker zijn en dat zou ik……… Maar de tijd en rust ontbreekt om werkelijk wat met die fantasieën te doen. Al is het maar jezelf afvragen of die wijzigingen nou werkelijk zouden zorgen voor de verandering die jij daarmee voor ogen hebt.  

Geen tijd voor rust dus. Tenzij…..

Je bijvoorbeeld een weekendje weg bent. Naar zo’n vakantie huisje. Zo’n huisje waar je niemand over hoort dat ze er heen gaan, maar waar je stiekem enorm naar uit kunt kijken omdat je daar altijd een heerlijke tijd hebt.

Omdat je niets hoeft, als je daar bent. Je hoeft niemand achter zijn broek aan te zitten, je hoeft niet te wassen, te koken, te werken, te concurreren met de klok, of wat dan ook te doen. Je mag daar gewoon even zijn. De kinderen gaan daar lekker hun gang. Naar buiten rondjes fietsen, of eindeloos op de schommel, met papa naar het subtropisch zwemparadijs totdat hun vingers op die van hun overgroot oma lijken.

Dan kan het zomaar voorkomen dat je ineens helemaal alleen op de bank zit. Dat je bijna schrikt van je eigen luide hè hè, gevolgd door een diepe zucht. Je hoeft even helemaal niets, wat een rust. Je ademhaling is kalm en je voelt je heerlijk ontspannen.  Je pakt je boek erbij of je doet je oortjes in en je luistert naar een muziekje of een podcast.

Vaker ontspannen
Met dit fijne gevoel in je lijf neem je je voor om wat beter voor jezelf te zorgen zodat je vaker kunt ontspannen en je relaxt voelt. Ja, dat ga je doen. Want als je straks weer thuis komt ga je wat meer rust nemen. De yoga weer oppakken. Wat vaker “nee” zeggen. De regels binnen het gezin wat aanscherpen zodat niet alles automatisch meer op jou terecht komt. Serieus nadenken over wat je nou wil met je carrière en jezelf echt niet meer zo druk maken over van alles. Goede afspraak.

Aan alles komt een eind. Zo ook aan dit heerlijke weekendje. En helaas ook aan die afspraken die je met jezelf hebt gemaakt. Zo blijkt al in de eerste week waarin het normale leven weer begint. Binnen no time zit je weer in hetzelfde cirkeltje van drukte, hectiek, stress, onrustige gevoelens, een overvol hoofd en een gespannen lijf. En geen tijd voor jezelf.

Potverdorie. Hoe is dat nou toch mogelijk? Je was er zo stellig van overtuigd dat het vanaf nu anders zou worden. Weer niet gelukt.

Kun je dan echt alleen rust ervaren of  doen wat goed voelt voor jou als je al ontspannen bent?

Zeker niet.

Want dat zou betekenen dat ontspanning of rust ervaren volledig afhankelijk is van de omstandigheden, wanneer alle lichten op groen staan, er geen vuiltje aan de lucht is. Of het aantal keer per jaar dat je naar zo’n vakantiehuisje gaat.

Als je het mij vraagt worden je ontspanningsmomenten dan wel heel drastisch verkleint. Een gemiste kans en niet nodig.

Ga in gedachten nog maar eens terug naar die bank in dat vakantiehuisje. Gewoon terwijl je op je werk bent, boodschappen doet of wanneer je op het punt staat je huis binnen te gaan na een drukke werkdag wetende dat het thuis spitsuur is.  

Stel je dan heel levendig het gevoel voor, dat je had toen je daar op de bank zat.
Het gevoel van even niks te moeten. Met geuren en kleuren erbij.

Merk op hoe je lichaam daarop reageert en welk effect het heeft op je ademhaling. Sta jezelf toe weer langzaam in dat fijne gevoel te zakken.

Het gaat niet altijd om het beleven van rust in een ideale omstandigheid, maar om het gevoel dat rust je geeft. In welke situatie ook. En natuurlijk is het makkelijker dit te ervaren wanneer alles klopt. Maar als je daar op wacht….

Oefen bewust met het opzoeken van dit gevoel, juist op de momenten waarop je eigenlijk denkt dat dit niet kan.

Besluit rust te voelen. Vandaag nog.

Kun jij wel wat meer hulp gebruiken om rust te voelen?
Neem dan contact met mij op, of maak gebruik van een gratis gesprek.

Ken jij iemand voor wie die interessant is? Voel je dan vrij om te delen.