Vakantiestress

Op een prachtig zonnige dag vorige week, stuurde een vriendin mij dit berichtje.

                                                     

Ik moest er om lachen omdat ik in gedachte haar gezicht zag. Dat wisselde van triomfantelijk, omdat het jaar door de helft is, naar chagrijnig omdat het die dag warme was. En zij heeft een hekel aan de warmte. Ze kan er niks mee. Geef haar maar kou en de winterliche gezelligheid. Het liefst steekt ze nu de kaarsjes al aan. Het was dat de mussen die dag bijna dood van het dak vielen, maar anders had ze de open haard zeker aangestoken. Gelukkig voor haar zitten we op de helft.

Door haar berichtje realiseerde ik mij ook dat er een half jaar voorbij is en dat de zomervakantie weer voor de deur staat.
En dat is altijd een beetje dubbel. Want wat kijken we daar naar uit! Als het dichterbij komt, voel je ineens ook hoe erg je er aan toe bent.
Aan de andere kant brengt het ook altijd weer extra druk met zich mee. Want we krijgen last van

Vakantiestress

Er moet altijd nog van alles en nog wat worden afgemaakt. Sowieso ligt er op het werk een stapeltje dat echt moet worden afgerond.  Dat doet je liever even zelf dan dat je het moet overdragen.
Niet alleen op het werk, maar ook thuis nemen de hoeveelheid taken toe naar mate de vakantie nadert. Zo willen we perse voor de vakantie het huis volledig gesopt hebben. Want hoe heerlijk is het om na de vakantie in een schoon huis terug te komen? We moeten in ieder geval nog naar de kapper en als we de jaarlijkse tandarts controle er achteraan plakken, hebben we dat ook maar weer gehad. Ook voor vertrek nog even een bezoekje aan onze (schoon)ouders en je vindt vast nog wel een gaatje om nog wat te eten met die ene vriendin die je eerder al 2x hebt afgezegd.

En dan als klap op de vuurpijl: het inpakken. Daar kun je helemaal met een gezin, een weektaak van maken. Bovendien is het een effectieve stoom uit je oren trigger.

Dit komt allemaal bovenop wat je al op je bordje hebt.

Alles klaar hebben voordat de vakantie begint.
Waarom is het zo belangrijk om die vakantie als ijkpunt te nemen om alles af te hebben?
Je lijstje helemaal leeg te hebben. Is dat wat er op je lijstje staat na de vakantie niet meer belangrijk?

We gaan onszelf daardoor voorafgaand aan de vakantie helemaal voorbij. Op je tandvlees én op karakter pers je die laatste weken en dagen eruit. Waarom? Omdat pas wanneer alles ‘klaar’ en perfect geregeld is, het grote genieten kan beginnen.

Vaak zijn we vlak voor vertrekdatum nog vermoeider dan vermoeid. Aangevuld met de inpak-, vertrek- en reisstress komen we dan gesloopt op de plaats van bestemming. Dagen hebben we dan nodig om weer een beetje boven water te komen. Om dan ook echt van de vakantie te genieten. Tenminste dat is wel de vurige wens en de bedoeling. Want genieten dat moet op vakantie.

Vakantie, het geeft je een break van alles. Van de dagelijkse to do’s in je leven. Je hebt even pauze. Je gaat met je liefsten op pad, op avontuur, of heerlijk in de zon liggen. Je hebt tijd om echt met elkaar te zijn. De vakantie is er om je werk even neer te leggen. Je aandacht op wat anders te richten. Om op te laden en uit te rusten. Plezier te maken, te lachen en jezelf te zijn. Om jezelf te ontslaan van alles wat altijd moet. En om je over te geven.

Overgeven
En precies daar zit de crux. Het overgeven. Niet letterlijk natuurlijk, al kan spanning dat ook met je doen. Maar figuurlijk. Jezelf overgeven, het loslaten. Dat is een lastige.
Vasthouden en controle houden gaat vaak een stuk makkelijker. En dat is wat we massaal doen. Uit alle macht.  We structureren, werken hard, maken to do lijstjes, houden overzicht, checken en dubbelchecken. We rusten niet. Maar we gaan door en we zijn heel streng voor onszelf. Want we moeten die controle houden en dan pas mogen we, 2 en als we mazzel hebben 3 weken, ontspannen en loslaten.

Halleluja.

Te kort
Na die vrije weken,  waarin het aantal dagen waarin we ons werkelijk hebben kunnen ontspannen vaak op 1 hand te tellen is, duurt het maar enkele dagen voordat we weer helemaal in het werkritme zitten. Dat was en dan. Over tot de orde van de dag en volle bak vooruit tot aan de volgende vakantie.

En eigenlijk is het gek. Want alles waar we zo naar uit kijken, waar we veel voor over hebben en wat we graag willen, daar doen we dus maar heel weinig van. Gemiddeld slechts zo’n 4 weken per jaar. Waar dan ook nog een hoop extra druk en vakantiestress aan voorafgaat.

En die overige 48 weken doen we voor een groot gedeelte van de tijd allerlei dingen waar we eigenlijk niet perse blij van worden. We halen de teugels weer aan. We pakken de controle weer terug, we staan weer aan en bikkelen maar door.

Die verdeling kan anders.  

En je hoeft er geen vakantiedagen voor te kopen.

De verdeling wordt anders wanneer je alles waar je zo naar verlangt in de vakantie, gaat oefenen, integreren en doen. Gewoon in je dagelijks leven.  

Of vind jij dat een break van de dagelijkse to do’s in je leven, pauze van je werk, op pad met je liefsten, tijd met elkaar, plezier maken en lachen. Jezelf ontslaan van alles wat altijd moet en je over geven en ontspannen alleen iets is wat jij mag wanneer je vakantie hebt?

Misschien denk je: “Nee, eigenlijk niet,” maar schieten er van allerlei soorten ‘ja maar’ gedachten door je hoofd. Zie je beperkingen en beren op de weg of vind je dat dit gewoon echt niet kan. Je moet toch gewoon werken en je hebt verplichtingen?

Gelukkig. Dan werkt je brein zoals bij iedereen. Altijd bezig om je veilig op je plek te houden en je te weerhouden en behoeden voor het ‘gevaar’ uit verandering.

Maar dat wil niet zeggen dat je het ook altijd zo moet blijven doen.

Het zou toch lekker zijn als je weet hoe je, ook buiten de vakanties om, die druk eraf kunt halen.
Je hoofd kunt legen en ontspanning kunt ervaren. Zodat de vakanties heerlijke tijden zijn waar je nog steeds naar uitkijkt. Maar dan omdat je er extra van oplaadt en er heel gelukkig van wordt. Zonder extra stress en zonder de eis dat je er van moet genieten en de verwachting dat je in 2 weken volledig herstelt van het hele jaar bikkelen.

Ik weet dat het anders kan. Zal ik je leren hoe? Klik dan hier voor meer informatie.

 
Maar voor nu: one size fits all tips voor de komende vakantie zonder stress
Nee hoor, die ga ik je niet geven omdat ik weet dat je die vast al een keer ergens gelezen hebt. Waarschijnlijk heb je er al uit gehaald wat voor jou zou kunnen werken.

Effectiever is het om te kijken naar wat er van binnen speelt bij jou. Naar de vakantiestress die in jouw hoofd zit, waardoor je hoofd zo vol aanvoelt. Daarom een oefening. Een oefening die jouw gedachten van je hoofd naar papier verplaatst om eens te zien wat je allemaal verwacht van jezelf. Waardoor je zomaar anders kunt gaat kijken naar wat er zich in je hoofd afspeelt en er wat ruimte ontstaat.


 Schrijf eens voor jezelf op: “Ik moet van mezelf vandaag……………....................en………...............…… doen. En o jee, als ik het niet doe. Dan gebeurd er…………………..............….. en………………….............….!”


Je hoeft dit met niemand te delen. Schrijf gewoon op wat je verstand allemaal roept, hoe raar het ook klinkt.  Op deze manier neem je letterlijk afstand van je gedachten die jouw hoofd zo vullen. Het papier houdt ze voor je vast. Dan hoef jij dat in ieder geval niet meer te doen.

Kijk eens naar wat je hebt opgeschreven. Wat vind je ervan?
Misschien besef je je wel dat je wel heel streng bent voor jezelf. Gun jezelf dat gevoel en laat het op je inwerken voordat je je werk weer oppakt.

Werkbaarheid is key
En wat moet ik dan met alles wat ik moet en heb opgeschreven, vraag je je misschien af? Ik kan toch niet alles uit mijn handen laten vallen?
Dat hoeft ook niet, maar werkbaarheid is de key. Want als je jouw huis keurig wilt achterlaten voor vertrek; moet dat dan verkoop- of funda waardig?

Of mag het ook gewoon netjes opgeruimd zijn?

Fijne vakantie!